Remko Boom, hoogleraar aan Wageningen University & Research, ontvangt de Gouden Medaille van het Hoogewerff-Fonds

Remko Boom, hoogleraar aan Wageningen University & Research, ontvangt de Gouden Medaille van het Hoogewerff-Fonds

Het Bestuur van de Stichting Hoogewerff-Fonds heeft de Hoogewerff Gouden Medaille 2024 toegekend aan prof. dr. ir. Remko Boom, hoogleraar aan de Wageningen University & Research.  Met de toekenning van de Gouden Medaille wil het bestuur van de Stichting Hoogewerff-Fonds haar grote waardering uitspreken voor de excellente bijdrage van Remko Boom aan de ontwikkeling van de levensmiddelenproceskunde.

De Hoogewerff Gouden Medaille wordt iedere drie tot vijf jaar door het bestuur van de Stichting Hoogewerff-Fonds uitgereikt aan een gerenommeerde onderzoeker, die zich op uitzonderlijke wijze heeft onderscheiden op het gebied van de chemische technologie. Deze oeuvre prijs wordt beschouwd als een belangrijke waardering voor het gehele levenswerk van de kandidaat. Dit is de 23ste keer dat de Gouden Medaille zal worden uitgereikt sinds de oprichting van het Hoogewerff-fonds in 1917.

Professor Boom behaalde cum laude zijn doctorsgraad in chemical engineering aan de Universiteit Twente. Daarna werkte hij 6 jaar in het Unilever Research Laboratorium in Vlaardingen waarna hij, in 1998, op de leeftijd van 32 jaar, benoemd werd tot professor in Food Process Engineering in Wageningen. In de afgelopen 25 jaar heeft Remko Boom een indrukwekkende onderzoeksgroep opgebouwd die een grote impact heeft in de academische wereld en de industrie.

Zijn onderzoek richt zich met name op het ontwikkelen van nieuwe processen en producten voor de voedingsmiddelenindustrie. Hij is een visionair en herdefinieerde food process engineering in een moderne onderzoekdiscipline waarin nieuwe ontwikkelingen zoals micro- en nanoschaal engineering als ook duurzaamheidsaspecten worden geïntegreerd. De combinatie van fundamenteel onderzoek met oog voor praktische toepassingen heeft geleid tot nieuwe principes, nieuwe processen en methoden. Met name zijn werk op het gebied van de scheiding van eiwitten is zeer bekend. Een bekend voorbeeld van een technologie die toegepast wordt, is de Friese Vlag cappuccino schuim technologie.

Remko Boom staat bekend als een uitstekende en enthousiasmerende hoogleraar. Zijn colleges geeft hij gepassioneerd. Hij leidt veel jonge onderzoekers op in zijn groep die vervolgens weer belangrijke posities innemen in het academische en industriële onderzoek. Zijn output in de vorm van publicaties is indrukwekkend (bijna 600 wetenschappelijke artikelen).

Naast zijn wetenschappelijk werk is Remko Boom actief in het nationale proces technologie ecosysteem. Maar ook internationaal wordt zijn excellentie gewaardeerd. Remko Boom is tevens geaffilieerd professor aan de Universiteit van Kopenhagen en geeft ook colleges aan de Nanyang Technical University in Singapore en aan Tsukuba University in Japan. Naast deze academische posities is hij lid van de Scientific Advisory Board van DSM-Firmenich en voorzitter van de Committee for Plant Science, Agriculture and Food Biotechnology van de Novo Nordisk Foundation, met een budget van 117 miljard USD, het grootste private fonds ter wereld.

De Gouden Medaille van het Hoogewerff Fonds wordt op 9 oktober 2024 tijdens het Netherlands Process Technology Symposium (NPS19) officieel uitgereikt. Het symposium wordt gehouden in het Forum Groningen.

Over het Hoogewerff Fonds

Het Hoogewerff Fonds werd in 1917 opgericht door Prof.dr. S. Hoogewerff, toenmalig hoogleraar aan de Technische Hogeschool te Delft. De Stichting stimuleert en beloont wetenschappelijk onderzoek en onderwijs op het gebied van chemische technologie in de meest brede zin van het woord. Daarnaast stimuleert de Stichting activiteiten gericht op kennisvalorisatie, industriële innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

De Stichting kent met enige regelmaat drie belangrijke prijzen toe, te weten de Hoogewerff Gouden Medaille, de Hoogewerff Jongerenprijs en de Hoogewerff Stimuleringsprijs.